Noutăți Ediția a II-a:  5-6 martie 2022

Rezultate concurs si premiile acordate (Toate diplomele de participare si premiile au fost trimise elevilor prin email pana la data de 24 martie).

Subiecte Editia 2022

Afisare rezultate: pe platforma moodle, in conturile elevilor, sunt afisate pentru urmatoare 10 zile raspunsurile elevilor la probleme din concurs.
Rezultatele finale vor fi afisate pe site dupa data de 15 martie. Diplomele de participare si premiile vor fi trimise prin email la o data care va fi anuntata pe site.

Lista participanti: editia-2022  (lista cuprinde doar clasa, sectiunea si codul de inregistrare - care este unic pentru fiecare elev). Este posibil ca o parte din elevi sa nu gaseasca codurile pentru ca au fost eliminati deoarece nu au respectat regulametul de inscriere.

Programare concurs:

 • clasa a VIII-a:  Sambata, 5 martie 2022 ora 8:00 - 9:30
 • clasa a IX-a: Sambata, 5 martie 2022 ora 10:30 - 12:00
 • clasa a X-a: Sambata, 5 martie 2022 ora 13:00 - 14:30
 • clasa a VII-a: Duminica, 6 martie 2022 (ora de concurs a fost trimisa prin email fiecarui elev si va fi vizibila si in platforma)
 • Dupa terminarea testului, in conturile elevilor nu vor fi afisate informatii noi pana la afisarea raspunsurilor corecte .

 

Testare platforma: in perioada 1 martie ora 8:00 -- 2 martie ora 20:00 platforma moodle permite accesarea unui test de antrenament (in aceasta perioada doar 33% din elevii inscrisi au efectuat testul; o parte din elevi ne-au solicitat sa facem modificari la datelor introduse gresit in timpul inscrierii, majoritatea au gresit clasa).

Informații pentru participanți: Invitație

Înscrierea online a elevilor: 1 - 20 Februarie 2022.

Modele de subiecte și limita materiei.
 

ZIRCON - Concurs online de Fizică, Chimie și Biologie

Concursul ZIRCON este o competiție școlară interjudețeană, ce se desfășoară online și se adresează elevilor din clasa a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a. Fiecare elev va primi un subiect online conținând itemi din două discipline, la alegere: fizică, chimie sau biologie. Fiecare elev participant la Zircon va susține proba de concurs de acasă. Participarea unui elev la concurs este opțională și individuală.

Organizator: SOCIETATEA PROFESORILOR DE ȘTIINȚE IAȘI în parteneriat cu FACULTATEA DE INGINERIE CHIMICĂ ŞI PROTECŢIA MEDIULUI „CRISTOFOR SIMIONESCU” (Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași)
  

Prezentare generală

Obiectivele concursului

Concursul își propune:

 • să încurajeze și să promoveze dezvoltarea competențelor elevilor în domeniul științelor fizicii, chimiei și biologiei;
 • să încurajeze dezvoltarea aptitudinilor de utilizare a canalelor digitale de comunicare;
 • să crească nivelul de încredere al elevilor și să-i familiarizeze cu testele grilă și cu concursurile desfășurate online
 • să încurajeze elevii pentru urmărirea progresului personal în domeniul fizicii, chimiei și biologiei.

Argument pentru desfășurarea concursului în timpul pandemiei de COVID-19

 • În această perioada, în care școala se desfășoară la distanță, evaluarea online a elevilor este imperios necesară. Profesorii trebuie să știe în ce măsură elevii reușesc, sau nu, să atingă obiectivele de învățare. Instrumentele de evaluare online sunt o parte necesară a învățării la distanță;
 • Concursul ZIRCON vine în ajutorul elevilor și al profesorilor prin evaluarea online a nivelului competențelor dobândite la fizică, chimie și biologie în timpul școlii la distanță;
 • În 3 noiembrie 2020 a fost emis ORDINUL nr. 5.924 privind suspendarea competițiilor și activităților educative naționale, regionale și interjudețene cuprinse în Calendarul Ministerului Educației. Concursul ZIRCON nu face parte din activitățile educative naționale, regionale și interjudețene cuprinse în Calendarul Ministerului Educației și Cercetării deci el nu intră sub incidența Ordinului menționat.
 • Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” este una din facultățile Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași care se bucură de autonomie universitară și nu intră sub incidența Ordinului nr. 5.924.
 • Societatea Profesorilor de Științe din Iași este persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial. Ea nu face parte din structurile subordonate sau aflate în coordonarea Ministerului Educației.
 • Concursul ZIRCON se desfășoară online, fiecare elev participând la concurs de la domiciliul personal. Astfel sunt respectate cu strictețe prevederile Legii 55 și a celorlalte dispoziții referitoare la securitatea igienico–sanitară.