Concurs: 22 noiembrie 2025

Concursul  "Academician Cristofor Simionescu" este organizat de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului “Cristofor Simionescu” în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene și se desfășoară într-o singură etapă la nivel național. Concursul este inclus în Lista concursurilor naționale școlare ce se vor organiza și desfășura la nivel național, fără finanțare din partea Ministerului Educației în anul 2025, la punctul 3. Concursuri Școlare Organizate în Colaborare cu Terți, poziția 17. / Nr. 24184/15.01.2025 (pdf)

Chimia este punctul tău forte?
Eşti cu adevărat pasionat?
Demonstrează-ne!
Vino şi măsoară-ţi forţele cu alţi elevi care-ţi împărtăşesc pasiunea!

Ediția a XIII-a a concursului cuprinde trei secţiuni:
I. Chimie pentru licee şi colegii teoretice
II. Chimie pentru licee şi colegii tehnologice
III. Protecţia mediului

 

Noutăți Ediția a XIII-a

  • Ediția 2025

    Data desfășurării concursului: 22 noiembrie 2025
    Locul de desfășurare: Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului “Cristofor Simionescu”, Bd. Prof. D. Mangeron, Nr. 73, Iași (concursul NU se desfășoară online)
    Regulament ediție 2025
     
     
     

  • Diplome de Participare

    Diplomele de participare nu mai pot fi descarcate de la adresa:
    https://steam-science.ro/ccs-p/
    Ele au fost disponile pana in februarie 2025.

Obiectivele concursului

•  Dezvoltarea competențelor specifice domeniului chimiei în rândul elevilor talentați și motivați pentru această disciplină.
•  Creșterea interesului elevilor pentru domeniile chimie, inginerie chimică și protecția mediului.
•  Încurajarea și dezvoltarea gândirii științifice.
•  Cultivarea și dezvoltarea spiritului competitiv și al fair-play-ului.
•  Consolidarea competențelor de comunicare interpersonală și creșterea competitivității.
•  Informarea elevilor cu privire la oferta educațională a Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului "Cristofor Simionescu" și oportunitățile studenților.
•  Facilitarea colaborării între cadrele didactice din învățământul pre-universitar și universitar.

Dacă ești cadru didactic și dorești să afli mai multe despre parteneriatul educațional cu Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului "Cristofor Simionescu" mai multe informații găsești aici. Dacă ești elev și dorești să afli mai multe despre liga studenilor Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului "Cristofor Simionescu", ASC "CHEMIS" ne găsești pe facebook.

Acord de parteneriat (2024) și Detalii activități

 

Regulament ediția a XIII-a - 2025 

 

Cine poate participa 

Competiţia individuală

Competiţia individuală se adresează elevilor din ciclul liceal şi constă în evaluarea cunoştinţelor din domeniul chimiei şi chimiei aplicate în protecția mediului, conform programelor şcolare în vigoare. Prin urmare, pot participa elevi din clasele IX – XII.

La concurs pot participa mai multe cadre didactice de la aceeaşi unitate de învăţământ, dar fiecare poate coordona maxim 8 elevi, indiferent în ce clasă se află elevii respectivi. (De exemplu, 2 elevi in clasa a XII-a, 2 elevi in clasa a X-a, 2 elevi în clasa a IX şi nu 8 elevi în clasa XI-a, 8 elevi în clasa a X-a, etc..)

Comitetul de organizare îşi rezervă dreptul de a adresa invitaţii speciale pentru cadrele didactice de la unităţile de învăţământ cu statut de partener educaţional al Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului "Cristofor Simionescu".

Competiţia pe echipe

Participarea în competiţia pe echipe este opţională. După înscrierea elevilor, organizatorii centralizează datele, identifică profesorii eligibili a participa la competiția pe echipe și le trimite în mesaj prin care sunt întrebați dacă doresc înscrierea echipei în concurs sau nu.
Punctajul unei echipe se obţine prin însumarea punctelor obţinute de fiecare elev la concursul individual. Echipele pot fi formate din minim 5, maxim 8 elevi, indiferent de clasa la care aceştia participă la concursul individual. Toţi elevii înscrişi de un cadru didactic vor face parte din echipa acestuia (nu se poate forma o echipă din 5 elevi de către un cadru didactic care a înscris 6, 7 sau 8 concurenţi).

Se vor acorda premii pentru fiecare categorie de echipe (ex. premii pentru echipele formate din 5 elevi, 6 elevi, etc.).

Participarea la concurs este gratuită, nu se percepe taxă de participare.

 

    

Premii

Pentru fiecare clasă se acordă diplome pentru locurile I, II, III şi menţiuni.

La ediţia a XIII-a a CCS se vor întocmi clasamente separate în competiţia pe echipe pentru echipele formate din 5, 6, 7 respectiv 8 elevi, acordându-se diplome pentru locurile I, II și III, separat pentru cele două secțiuni.

Cadrele didactice ale căror echipe acumulează cel mai mare punctaj sunt automat incluse în CSO al ediţiei următoare a concursului, cu excepţia celor care au făcut parte din comitetul ştiinţific şi de organizare al ediţiei curente.

Elevii care obţin premii la Concursul „Acad. Cristofor Simionescu” pot fi scutiţi de taxa de înscriere la concursul de admitere organizat de Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului "Cristofor Simionescu" și pot primii bonificații la media de admitere.

Elevii care se prezintă la concurs, cât şi cadrele didactice coordonatoare, primesc diplomă de participare personalizată.
 
   

WORKSHOP

În timpul desfășurării concursului, cadrele didactice sunt invitate să asiste la prelegeri.
Program Workshop2025 - 22 noiembrie 2025, ora 10:00.

Înscrierea la workshop este posibilă în perioada 8-18 noiembrie 2025 la link.